به اشتراک بگذارید
در دسترس:
تاریخ در دسترس بودن:
سس کچاپ یا سس قرمز نوعی. سس است که معمولاً از گوجه فرنگی رسیده تهیه میشود. مواد اصلی تشکیل دهنده سس کچاپ امروزی، گوجه فرنگی، سرکه، شکر، نمک، فلفل شیرین، میخک ودارچین میباشد. البته گاهی از پیاز، کرفس و ادویههای دیگر هم در تهیه سس کچاپ استفاده میکنند.
فردی به نام هینز اولین کسی بود که سس کچاپ کارخانهای را برای اولین بار در سال ۱۸۷۶ میلادی تولید نمود. با وجود بحث و جدلهایی که بر سر استفاده از بنزوات سدیم به عنوان ماده نگهدارنده چاشنیها بوجود آمد، سسهای کچاپ امروزی از سالهای اول قرن بیستم وارد بازار شدند. آن زمان، محققین استفاده از بنزوات سدیم به منظور نگهداری طولانی مدت از مواد غذایی را ناسالم قلمداد کرده بودند. در جواب آنها، سرمایه گذاران در زمینه تولید سس کچاپ، از جمله خود هینز سعی نمودند تا دستورالعملهایی ارائه دهند که نیاز به استفاده از این ماده نگهدارنده از بین برود.
قبل از هینز، سسهای گوجه فرنگی کچاپ تولیدی آبکی و رقیق بودند. یکی از دلایل رقیق بودن سسها استفاده از گوجه فرنگیهای نارس برای تهیه سس بود و چون میزان پکتین موجود در این گوجه فرنگیها کم بود، بنابراین سسها رقیق میشدند. همچنین در تهیه این سسها سرکه کمتری نسبت به سسهای امروزی به کار میرفت. هینز عنوان کرد که با استفاده از گوجه فرنگیهای رسیده، دیگر نیازی به بنزوات سدیم برای جلوگیری از فساد و تغییر طعم گوجه نیست. البته به خاطر داشته باشید که برخی کارشناسان عقیده دارند، همین حذف بنزوات سدیم از سسهای کچاپ بود که سبب تغییرات اساسی در تهیهٔ این نوع سس و تولید سسهایی با طعم و مزهٔ امروزی شد.
قبل از «هینز»، سسهای کچاپ دو طعم داشت: تلخ و نمکی. اما استفاده از گوجه فرنگی رسیده طعم دیگری را هم به انواع سسهای کچاپ اضافه نمود: شور. بعدها با استفادهٔ بیشتر از سرکه در تهیهٔ این نوع سس طعم ترش و تند هم به طعمهای قبلی اضافه گردید. زمانی که استفاده از بنزوات سدیم ممنوع شد، طعم شیرین هم ابداع شد.
در قدیم سس کچاپ را از گوجه فرنگیهای تازهای که همان موقع برداشت شده بود تهیه میکردند. امروزه با استفاده از فناوری تبخیر در خلاء، از گوجه فرنگی خمیر غلیظی تهیه میکنند که نگهداری از این خمیر حتی در دمای اتاق هم امکانپذیر است و فاسد نمیشود. این امر به کارخانجات تولید سس گوجه فرنگی امکان میدهد که هر موقع سال که بخواهند، سس گوجه تهیه نمایند